specialismen

Met de COBRA COLDCUTTER kan er door betonnen muren heen gespoten worden © Jeffrey Koper / VRK
Met de COBRA COLDCUTTER kan er door betonnen muren heen gespoten worden © Jeffrey Koper / VRK

SPECIALISTISCHE KENNIS BIJ BRANDWEER HALFWEG – ZWANENBURG 

Het verzorgingsgebied van brandweer Halfweg-Zwanenburg is zeer divers. Aan de ene kant is de gemeente Haarlemmerliede voornamelijk buitengebied, anderzijds wordt er ook uitgerukt naar de Haarlemmermeer, Amsterdam West en het Westelijk havengebied. Het korps moet daarom niet alleen opgeleid en getraind zijn voor de reguliere inzetten als verkeersongevallen en woningbranden, maar bijvoorbeeld ook voorbereid op branden in de petrochemische industrie.Brandweer Halfweg-Zwanenburg heeft als specialisme AYMA, COBRA en WVD.

COBRA

Sinds begin dit jaar rukken we voor de hele regio uit met een zogenoemde COBRA. Met dit specialistische stuk gereedschap, waar er momenteel vier van in Nederland zijn, kunnen we door muren heen spuiten.

De 12-1260, ons Cobra voertuig
De 12-1260, ons COBRA voertuig

Lees hier het persbericht over het in gebruik nemen van de COBRA.

 

AYMA

Als specialisme is brandweer Halfweg-Zwanenburg opgeleid voor het bestrijden van branden in olietankopslagplaatsen, zoals op Schiphol of in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Dit gebeurt binnen de samenwerking AYMA, waarin de tankopslagbedrijven en de brandweer gezamenlijk optrekken.

AYMA staat voor Amsterdam Ymond Mutual Aid. Het is een samenwerkingsverband tussen 7 petrochemische bedrijven verenigd in AMAS en de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Kennemerland. Ook Amsterdam Airport Schiphol en Port of Amsterdam participeren.

Doel van de samenwerking is een gezamenlijke aanpak van tank- en tankputbranden bij de deelnemende bedrijven. Binnen dit samenwerkingsverband levert onze post de bedieners van de pompen voor het grootschalig blussysteem.

WVD

Ook heeft korps Halfweg – Zwanenburg een aantal opgeleide WVD specialisten.  WVD staat voor Waarschuwings- en VerkenningsDienst. De belangrijkste taak van het team is het nemen van metingen om uitsluitsel te krijgen over het wel of niet aanwezig zijn van gevaarlijke stoffen in de lucht. De WVD-ploeg kan heel snel in actie komen als het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Voorbeelden hiervan zijn: een gekantelde tankwagen met een gevaarlijke stof, een brand waar gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen of een lekkage in een chemische fabriek.

De pakken hangen klaar om snel aangetrokken te worden bij een alarmering. © Marijn Bouwhuis
De pakken hangen klaar om snel aangetrokken te worden bij een alarmering. © Marijn Bouwhuis