4030 – TS

De brandweerwagen van Halfweg / Zwanenburg: de TS – 4030.

6

TS staat voor Tankauto Spuit, niet zo vreemd dus dat dit voertuig een flinke tank met water aan boord heeft: dik 2000 liter.  Zo kan bij brand de eerste slag snel geslagen worden. De pomp kan worden aangesloten op een ondergrondse brandkraan, open water of een tankwagen, om zo onbeperkte bluscapaciteit te leveren.

Onze TS is naar onze eigen wensen opgebouwd op een Mercedes vrachtwagen, die uiteraard niet is begrenst op 80 km/u.  Daardoor kunnen wij bij een Prio 1 melding (zwaailichten aan) een stuk sneller dan een gewone vrachtwagen door het verkeer manoeuvreren. De brandweer chauffeurs zijn hier uiteraard speciaal voor opgeleid.

In de cabine is plek voor 7 man.  Elke manschap heeft zijn eigen functie. Voorin zit naast de chauffeur de bevelvoerder, die de leiding over de ploeg heeft. Achterin de 4 manschappen en 1 aspirant of stagiair.

12

De blusmiddelen en gereedschappen liggen zorgvuldig gerangschikt in de kasten. Aan beide kanten haspels met hoge druk slangen, aangevuld met flinke lengtes lage druk en toevoer slangen.  Aangevuld met allerlei andere blusmiddelen dan water en meetapparatuur voor gevaarlijke gassen en stoffen.

Verder is de wagen bepakt met specifiek gereedschap voor onder andere schoorsteenbranden, reddingen op hoogte, waterongevallen en andere incidenten.   Uiteraard beschikt ons voertuig ook over hydraulisch red-gereedschap, voor het zwaardere werk zoals het openknippen van auto’s of het bevrijden van beknelde personen of dieren.

14